Pazdernáky
Tieto tradičné zemiakové pagáče sú najlepšou prílohou ku kyslým mliečnym polievkam. Ako nám prezradila pani Katka, ona ich robieva zo zemiakového pyré, ktoré zostane z predchádzajúceho dňa. Pazdernáky sú z pyré mäkšie ako zo zemiakov varených v šupke.
Ingrediencie (na cca 15ks):
1/2kg zemiakov (pyré z minulého dňa - nie čerstvé!), 125g polohrubej múky, 1 vajíčko, 1/2kl soli, vajíčko na potretie, bravčová (oškvarková masť).
Postup:
K zemiakom (nastrúhaným ak nemáte pyré) pridáme múku, soľ, vajíčko a vymiesime hustejšie cesto. Necháme ho 30 minút odpočívať, aby sa rozložili chute. Na pomúčenej table ho potom premiesime a rozgúľame na výšku 1/2cm. Pomastíme ho polorozpustenou masťou ( podla chuti môžeme nahradiť masť inými ingredienciami, napr. syrom, Nivou, bryndzou a pod.). Posypeme vegetou a zrolujeme. Krájame 1cm široké roládky, ktoré pritlačíme na dlani a kladieme na vymastený plech. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme cca 20-30 min. na 180stupňov C.
Prajeme dobrú chuť!
Foto: Mgr.Miriama Lorinczová (www.felisfoto.sk)