Jačmenná kaša
(recept od pani Heleny Palicovej z Rastislavíc)
Postup a ingrediencie:
4-5 zemiakov očistíme a dáme ich variť do slanej vody (vody cca 2cm nad zemiakmi). Zatiaľ na kačacej masti smažíme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlato-hneda, ktorá pôjde na vrch kaše. 1/4kg jačmenných krúpov (perlička) premyjeme v studenej vode a prisypeme do polomäkkých zemiakov. Varíme za stále miešania cca 45 minút, kým krúpy nie sú mäkké. Kaša nemusí byť úplne hustá, pretože zhustne pri schladení. (viď fotopostup)
Pani Palicová radí:
- kaša najlepšie chutí zohrievaná s cibuľkou a cesnakom
- jesť sa má od kraja dookola taniera, pretože odtiaľ najskôr chladne
- kto nemá rád mastné, môže kašu jesť s mliekom a chlebom
Zo spomienok pán Ondreja Palicu: " Chlapi od kaše dobre kosu ťahali."
DOBRÚ CHUŤ!
Foto: FELIS FOTO - Miriama Lörinczová (http://www.felisfoto.sk/ )