Žihľavový sirup
(recept od pani Márie Pavlíčkovej z Rastislavíc)
Recept na žihľavový sirup je veľmi aktuálny, keďže práve teraz naše telá po zime potrebujú jarnú detoxikáciu a mladej žihľavy je všade dosť. Sirup je chuťovo veľmi lahodný, pripomínajúci bazový.
Ingrediencie: 20 výhonkov mladej žihľavy kým nekvitne (dlhé cca 20cm a netrhané popri ceste!), 1 citrón, 1krabička kyselina citrónová (80g), 4l fľaša, 1 balíček kyselina sorbová (1KL), 1kg cukru na 1l šťavy.
Postup: Umytú žihľavu, ktorú sme dôkladne prebrali od inej buriny, dáme do fľaše, pridáme: 1 krabičku kyseliny citrónovej, na plátky nakrájaný umytý citrón a zalejeme prevarenou vodou, nie horúcou, aby sme nezničili živiny, ktoré žihľava obsahuje. Fľašu zatvoríme a počas 24 hodín občas premiešame. Potom žihľavovú šťavu scedíme, za studena pridáme cukor a kyselinu sorbovú. Miešame kým sa cukor nerozpustí. Naliať do fliaš a skladovať na chladnejšom a tmavom mieste. Aj bez sterilizovania nám sirup vydrží aj rok.
Žihľavový sirup chutí výborne a je to všeobecný posilňujúci prostriedok, ktorý má zároveň aj prečisťujúce účinky na organizmus. Je vhodný na reumatizmus, zároveň pôsobí proti vyrážkam a akné, podporuje tvorbu červených krviniek, pomáha pri chudokrvnosti a pri zápaloch v tele. Cenné látky v žihľave: chlorofyl listov má protizápalový a hojivý účinok, kyselina kremičitá pôsobí močopudne, látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak, vysoký obsah vitamínu C a serotonín.
Text: Mária Derďaková
Foto: Miriama Lörinczová www.felisfoto.sk