Kalkýš
(recept od pani Heleny Hlavačkovej z Rastislavíc)
Keltýš (kalkýš) pochádza z Požitavia, kde sa tradične konzumoval v predveľkonočnom pôstnom období, kedy si ľudia po dlhej zime potrebovali doplniť vitamíny v tele a týmto jedlom ich získali priamo z prírody. Príprava kalkýšu je dosť zložitá a trvá približne 7-8 dní.
Zo spomienok pani Hlavačkovej:
"Moji rodičia robievali kalkýš pre celú dedinu. Bývali sme na Pereši (časť Poľného Kesova). Mali sme pekáreň a v nej veľkú pec, v ktorej mamička piekla chleby a koláče. V dedine bolo 26 detí a tie koláče sme vo veľkom koši rozdávali."
Ingrediencie:
1kg raže a 1kg pšenice
1kg hladkej a 1kg polohrubej múky
Postup:
Obilie treba prebrať a očistiť od semien burín. Obilie poriadne premyjeme v cca 5tich vodách. Obilie nezmiešame a namočíme ho na 24 hodín do vody, ktorá má byť 2cm nad obilím. Po 24 hodinách si pripravíme košík (alebo bedničku - obilie musí dýchať) a prikryjeme ho gázou (alebo starou záclonou). Namočené obilie zlejeme a dáme do košíka. Vyrastajúce korienky prerastajú, preto treba riedko tkanú tkaninu, aby sa dali ľahko vytiahnuť. Obilie skladujeme v miestnosti s teplotou cca 20-22 °C a pravidelne ráno aj večer kropíme vodou. Okolo poludnia treba obilie preliať vlažnou vodou. Košík so zrnom položíme na vyššiu nádobu, aby sa zospodu vetralo a nesplesnivelo. Obilie za 4-5 dní naklíči. Klíčky majú byť vysoké 1-1,5cm. Pšenica má zelené klíčky a raž fialové. Treba skontrolovať korienky klíčkov, či nie sú plesnivé. Korienky majú byť pekne biele. "Naklíčené obilie obsahuje enzýn zimaza, ktorý premieňa škrob z múky na jednoduché cukry. Pri pečení takéhoto produktu vznikajú dextríny, z ktorých je (obľúbená kôrka napr.na chlebe) a tie robia typickú chuť kalkýšu." - rozpráva pani Hlavačková, predsedníčka MS SČK v Rastislaviciach. Obilie zomelieme na mixéri (alebo na mäsovom mlynčeku s najmenšími dierkami). Doporučujeme mixér, kde sa lepšie rozmixujú klíčky. Pred mixovaním prilejeme k obiliu cca 0,5L vlažnej vody, aby sa to ľahšie mixovalo. Pripravíme si väčšiu misku s gázou. Mixovanú zmes precedíme. Na kalkýš potrebujeme získanú šťavu. Poriadne zmes vymyjeme a vyžmýkame, aby v šťave zostali všetky výživné látky. Na 4L šťavy (šťavu pred zarobením premiešame, lebo dolu sa usadzuje múka) potrebujeme cca 1kg hladkej a 1kg polohrubej múky. Polovica šťavy sa odloží bokom (pôjde do pekáča, v ktorom sa bude piecť zarobená hmota). Múku vsypeme do polovice šťavy a miešame cca 1/2 hodiny. Cesto by malo byť vláčne, viac redšie a tekutejšie ako cesto na koláče. Odloženú polovicu šťavy premiešame a nalejeme ju do hlbšieho pekáčika. Šťavy má byť v pekáčiku na výšku 1cm. Do toho vylejeme cesto, nie úplne doplna, lebo sa pri pečení zdvihne. Pekáčik vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme cca 2,5 hodiny na 170-180 °C. Kalkýš treba sledovať pri pečení, pretože záleží od obsahu cukru ako rýchlo sa upečie. Správne upečený kalkýš má nádhernú medovo-zlatú farbu a okraje sú viac pripečené a chrumkavé. Tie chutia najlepšie. V strede je upečený kalkýš riedky ako krupicová kaša. Podla chuti si ho môžete dať pripiecť. Podľa slov pani Hlavačkovej kalkýš je veľmi zdravý a svojou tradíciou a chuťou Vám spestrí veľkonočné menu. Takže jeho náročná príprava sa oplatí. Prajeme Vám dobrú chuť.
Text: Mgr.Marika Derďaková
Foto: Mgr.Miriama Lorinczová ( www.felisfoto.sk )