Obsah

Žemľovka zo školskej jedálne

Žemľovka zo školskej jedálne

Žemľovka zo školskej jedálne

Recept na chutnú žemľovku sme nafotili v školskej jedálni v ZŠ s MŠ Rastislavice. Ochotné pani kuchárky Petra Markovičová a Anna Turisová sa s nami podelili nielen o recept, ale aj prezradili na deti, že im najviac chutia špagety, koláče a zemiaková kaša. Deti málo pijú mlieko, ale sú zväčša slušné a za jedlo pekne poďakujú.
Recept na žemľovku:
INGREDIENCIE:
4 vianočky, 3ks hrudkovitý tvaroh, 1 balík hrozienok, 1kg jabĺk, kryštáľový cukor, 5bal. vanilkvý cukor, práškový cukor, 3 vajcia, mlieko, štipka soli, 125g masla
POSTUP:
Vianočku nakrájame. Mlieko ochutíme kryštáľovým a vanilkovým cukrom, rozpusteným maslom a štipkou soli. Nakrájanú vianočku naukladáme na pekáč a polejeme dostatočne zarobeným mliekom. Na výšku 1 cm navrstvíme nastrúhané jablká (môžeme do nich pridať vanilkový cukor) a tvaroh, ktorý sme zmiešali so žĺtkami, hrozienkami a vanilkovým a práškovým cukrom. Znovu naukladáme vianočku, polejeme mliekom, navrstvíme jablká a tvaroh, nakoniec vianočku. Pečieme na 200stupňov Celzia približne 30 minút. Pred dopečením potrieme žemľovku vyšľahanými bielkami a dopečieme do zlatista. 
Ďakujeme pani kuchárky a želáme veľa spokojných "jedákov".
Foto: Mgr. Miriam Lorinzová (www.felisfoto.sk)