Obsah

Šúľance pani Antalovej

Šúľance pani Antalovej

Aktívna a charizmatická pani Zuzana Antalová nám navarila veľmi chutné šúľance. A hneď trojaké: makové, orechové a na slano - syrové. Podľa nej je cesto na šúľance univerzálne a používa sa aj na slivkové gule.
Igrediencie:
1kg zemiakov, 1-2 vajíčka, 1 lyžička soli, cca 40dkg polohrubej múky.
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nastrúhame. Pridáme 1 veľké vajíčko (alebo 2 malé), soľ a múku. Vypracujeme jemné cesto. Ruky si očistíme s múkou. Dosku pomúčime a cesto rozdelíme na 3 časti. (Pani Antalová používa starý válok, s ktorým sa vraj kedysi aj uteráky vaľkali.)
Cesto rozvaľkáme na výšku 1cm a nakrájame na 5cm široké pásy. Tie krájame na hranolčeky a medzi dlaňami ich povaľkáme. S cestom robíme rýchlo, aby nemäklo a nelepilo sa.
Hranolčeky vyvárame vo vriacej vode kým nevyjdú hore. Po vybratí ich pomastíme masťou alebo olejom. (Vodu po vyvarení všetkých šúľancov môžeme využiť na prípravu cesnačky/ slížovice). 
Na tanier dáme pripravenú posýpku (mletý mak a orechy zmiešané s cukrom), na to naložíme šúľance a znovu posypeme posýpkou. Na syrové je dobré dať aj trochu smotany. A sladké zasa prichutiť medom - radí pani Antalová, ktorej ďakujeme za recept a Vám želáme dobrú chuť!
Text: Marika Derďaková
Foto: Mirka Lörinczová www.felisfoto.sk