Obsah

Šišky pani Marciovej

Šišky pani Marciovej

Šišky

(recept na cca 40 ks  starý cca 100 rokov od pani Rozálie Marciovej z Rastislavíc)

Ingrediencie:

80dkg polohrubej múky, 10g kvasníc (sušené), 4 vajíčka, 2PL kryštáľového cukru, 2KL vanilkového cukru, soľ, minerálka

Postup:

1. Do vlažnej minerálky (cca 1dcl) namočíme kvasnice, pridáme štipku soli a štipku kryštáľového cukru - necháme napučať.

2. Bielky, do ktorých pridáme štipku soli a štipku cukru, vyšľaháme nie veľmi tuho.

3. Múku zmiešame s cukrom, žĺtkami, štipkou soli a vanilkovým cukrom. Pridáme vyšľahané bielky. Pridáme za dlaň oleja a ruky si počas celého miesenia mastíme olejom, aby sa cesto nelepilo. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme minerálku (cca 1dcl) a vymiesime cesto aby bolo vláčne a nebolo hrudkovité. Keď sa robia bublinky a odlepuje sa od misky,  misku na kysnutie vysypeme múkou, prelejeme do nej cesto a poprášime ho múkou. Prikryjeme ho a necháme kysnúť v teple cca 20 minút.

4. Po vykysnutí pomúčime dosku, vylejeme na ňu cesto, naolejujeme si ruky, rozťapkáme cesto na hrúbku cca 1-1,5cm, pomúčime aj okraje dosky. Vykrajujeme šišky pomúčeným pohárom s priemerom cca 5cm. Necháme ich chvíľku postáť na doske a zatiaľ do panvice dáme cca 1/4L oleja. Do rozhorúčeného oleja dáme pár kúskov očistenej mrkvy, aby olej nehorkol a neprihárala v ňom múka. Mrkvu v priebehu vysmážania vymieňame.

5. Šišky pred vložením do oleja trošku natiahneme a v strede jemne urobíme palcom priehlbinku. Vysmážame do zlatista a po vybratí kladieme na savý papier. 

6. Šišky plníme lekvárom (p.Marciová doporučuje čučoriedkový) a posypeme práškovým cukrom.

Foto: http://www.felisfoto.sk/           DOBRÚ CHUŤ!