Obsah

Pazdernáky pani Hlinickej

Pazdernáky pani Hlinickej

Pazdernáky

Tieto tradičné zemiakové pagáče sú najlepšou prílohou ku kyslým mliečnym polievkam. Ako nám prezradila pani Katka, ona ich robieva zo zemiakového pyré, ktoré zostane z predchádzajúceho dňa. Pazdernáky sú z pyré mäkšie ako zo zemiakov varených v šupke.
Ingrediencie (na cca 15ks):
1/2kg zemiakov (pyré z minulého dňa - nie čerstvé!), 125g polohrubej múky, 1 vajíčko, 1/2kl soli, vajíčko na potretie, bravčová (oškvarková masť).
Postup:
K zemiakom (nastrúhaným ak nemáte pyré) pridáme múku, soľ, vajíčko a vymiesime hustejšie cesto. Necháme ho 30 minút odpočívať, aby sa rozložili chute. Na pomúčenej table ho potom premiesime a rozgúľame na výšku 1/2cm. Pomastíme ho polorozpustenou masťou ( podla chuti môžeme nahradiť masť inými ingredienciami, napr. syrom, Nivou, bryndzou a pod.). Posypeme vegetou a zrolujeme. Krájame 1cm široké roládky, ktoré pritlačíme na dlani a kladieme na vymastený plech. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme cca 20-30 min. na 180stupňov C.
Prajeme dobrú chuť!
Foto: Mgr.Miriama Lorinczová (www.felisfoto.sk)