Obsah

Jačmenná kaša pani Palicovej

Jačmenná kaša pani Palicovej

Jačmenná kaša

(recept  od pani Heleny Palicovej z Rastislavíc)

Postup a  ingrediencie:

 4-5 zemiakov očistíme a dáme ich variť do slanej vody (vody cca 2cm nad zemiakmi). Zatiaľ na kačacej masti smažíme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlato-hneda, ktorá pôjde na vrch kaše. 1/4kg jačmenných krúpov (perlička) premyjeme v studenej vode a prisypeme do polomäkkých zemiakov. Varíme za stále miešania cca 45 minút, kým krúpy nie sú mäkké. Kaša nemusí byť úplne hustá, pretože zhustne pri schladení. (viď fotopostup)

Pani Palicová radí:

- kaša najlepšie chutí zohrievaná s cibuľkou a cesnakom

- jesť sa má od kraja dookola taniera, pretože odtiaľ najskôr chladne

- kto nemá rád mastné, môže kašu jesť s mliekom a chlebom

Zo spomienok pán Ondreja Palicu: " Chlapi od kaše dobre kosu ťahali." 

DOBRÚ CHUŤ!

Foto: FELIS FOTO - Miriama Lörinczová (http://www.felisfoto.sk/ )