Obsah

Huspenina pána Ondreja Palicu

Huspenina pána Ondreja Palicu

Huspenina

(recept  od pána Ondreja Palicu z Rastislavíc)

Huspeninu nám uvaril usmievavý pán Ondrej Palica, ktorý ju varí už roky a recept zdedil od svojej mamy. 
Staré príslovie hovorí "Veľká noc a nemať tam huspeninu, ako robiť svadbu bez hudcov."
Huspenina sa varievala cez Fašiangy alebo na Bielu sobotu a podávala sa na veľkonočnú nedeľu. V jednej slovenskej povesti sa píše: "... ten, kto pre hada na Bielu sobotu neuvarí huspeninu, alebo aspoň vody z mäsa neodleje, zle obíde..." A tak bývalo zvykom, že gazdiné vykladali kúsok huspeniny pred dvere pre hadov. 
Huspenina je silný vývar z bravčových paprčiek a koží, doplnený o obraté mäso z kolena, zeleninu a ochucovadlá. To všetko stuhnuté tvorí zdravé a chutné želé, ktoré obsahuje kolagénne látky a tie napomáhajú ľudskému organizmu k lepšej pohyblivosti kĺbov. U starších ľudí je prirodzenou náhradou farmaceutických prostriedkov.

Ingrediencie:

4 údené paprčky (môžu byť aj čerstvé), 1 údené koleno, 4-5 stredne veľkých kožiek, 5 cibúľ, 3-4 bobkové listy, cca 20ks celé čierne korenie. soľ a cesnak

Postup:

Údené mäso si vopred namočíme. Do hrnca dáme variť 7L vody, pretože sa odparí. Koleno treba rozdeliť na polovicu, pretože takto sa z neho lepšie vyvarí dôležitá zložka huspeniny - želatina. Nezabudnite pridať chvostík z prasiatka. Dobre umyté a očistené mäso nehádžeme, ale pozorne ho ukladáme do hrnca. Vody by malo byť asi na 2 prsty vyššie od mäsa. Pridáme bobkový list a čierne korenie celé. Cibuľu pridávame celú. Dáme to na prudkejší oheň zovrieť a potom oheň znížime a varíme na miernom ohni približne 5-6 hodín. "Záleží od veku prasaťa" - povedal pán Palica. Ak je hrniec príliš veľký, zapálime pod ním 2 horáky. Očistíme si cesnak a roztlačíme ho na dno tanierov, do ktorých pôjde huspenina. Rada pána Palicu: Cesnak nedáva variť do huspeniny, pretože chutnejší je čerstvý v tanieri a zostane v ňom viac vitamínov. Vývar ochutnáme a podľa potreby ochutíme soľou. Keď sa mäso začne oddeľovať od kostí a kožka sa začne rozpúšťať medzi prstami, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Ak nechceme príliš mastnú huspeninu, z vrchu zoberieme vzniknutú masť. Vývar precedíme cez husto tkanú látku. Ak chceme vyskúšať či stuhne, naberieme na lyžicu a vylejeme na kúsok ľadu. Mal by hneď stuhnúť, ale ak nie, varíme to ďalej, aby sa vyparila zvyšná voda. Vychladnuté mäso rozdelíme do tanierov a vývar nalejeme do tanierov. Ak robíme huspeninu na Veľkú noc, dáme na dno tanierov na tvrdo uvarené rozpoltené vajíčko. Pre lepšie vyklopenie huspeniny z misky, najskôr ju na chvíľku namočíme do teplej vody. Huspeninu si môžete uvariť, ak bude chladnejšie počasie aj po Veľkej noci. Prajeme Vám dobrú chuť.

Text: Mgr.Mária Derďaková

Foto: Mgr.Miriama Lörincz www.felisfoto.sk