Obsah

Brnenská torta

Recept Márii Pavlíčkovej

BRNENSkÁ TORTA


- recept Sladkej babky Márii Pavlíčkovej z Rastislavíc
Ingrediencie: (Potrebujeme formu na tortu s priemerom cca 26 cm – 28 cm a plech na pečenie s rozmermi cca 40 cm x 36 cm)
Na piškótové cesto:
6 PL kryštálového cukru, 6 PL hladkej múky, 1prášok do pečiva, 6vajec
Na korpus: 50 g mletých orechov, 8 PL hnedého cukru,
6 PL hladkej múky, 8vajec, 1prášok do pečiva
Na krém: 300 g kryštálového cukru, 200 g čokolády na varenie, 250 g masla, 4 vajcia
POSTUP:
Piškótové cesto

Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. Do bielok pridáme 6 lyžíc kryštálového cukru a vymiešame na tuhý sneh. Do vymiešaného snehu pridáme žĺtky, 6 lyžíc hladkej múky a prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame. Na vymastený a vysypaný plech vylejeme vymiešanú hmotu a dáme piecť na 20-25 minút na 180 stupňov.

Korpus

Medzičasom si pripravíme korpus torty. 8 vajec rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. K bielkam pridáme 8 lyžíc hnedého cukru a mixérom vymiešame sneh. Po vymiešaní pridáme žĺtka a opäť premiešame mixérom. 6 lyžíc hladkej múky, 50 g mletých orechov a prášok do pečiva spolu poriadne premiešame a nasypeme do vaječnej zmesi. Zľahka premiešame. Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy vylejeme korpusové cesto a dáme piecť na 180 stupňov na cca 25 - 30 minút. To, či je korpus upečený najlepšie zistíte tým, že do neho pichnete špajdľou a keď sa na ňu nič neprilepí, je korpus hotový.

Čokoládový krém

Nad parou si rozpustíme čokoládu. Cukor nad parou vymiešame s vajíčkami, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom pridáme roztopenú čokoládu. Keď nám zmes vychladne, (primeraná teplota, aby sa maslo rozpustilo) primiešame maslo.

Korpus torty rozrežeme na 2 časti. Piškótové cesto aj rozrezaný korpus potrieme džemom (my sme použili pikantný ríbezľový džem). Na korpus dáme tenkú vrstvu čokoládového krému. Piškótové cesto si nakrájame na 6 pásov. (cca 5 – 6cm) Jeden pás zrolujeme a dáme do stredu korpusu a okolo neho krútime ďalšie pásy a vytvárame tak špirálu. Vytvorenú špirálu potrieme tenkou vrstvou krému a na vrch položíme vrchnú časť korpusu. Celú tortu potrieme zvyšným krémom a ozdobíme. Aspoň na hodinu dáme hotovú tortu stuhnúť do chladničky.
VIDEO-recept nájdete TU: https://www.youtube.com/watch?v=puld3NROIcg



Vytvorené: 23. 9. 2020
Posledná aktualizácia: 23. 9. 2020 15:27
Autor: Správce Webu